Boekentips voor leerkrachten

Eerste Hulp Bij Hoogbegaafdheid: Boekentips

In de blogs vind je boekentips over hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit en allerlei onderwerpen die te maken hebben met hoogbegaafdheid.

Boeken over hoogbegaafdheid voor leerkrachten

Deze selectie van boeken over hoogbegaafdheid zijn speciaal bedoeld voor leerkrachten

Lees meer


Boeken over mindset en talentontwikkeling

Is je leerling gedemotiveerd? Deze boeken bieden inspiratie hoe je het talent van je leerling kunt ontwikkelen en hoe je kunt toewerken naar een growth mindset

Lees meer

Effectief communiceren

Een goede verbinding met een hoogbegaafde leerling begint met een effectieve communicatie. Hoogbegaafde leerlingen zijn verbaal sterk en worden nogal snel gezien als brutaal of bijdehand. Kijk achter dit gedrag: ze willen graag gehoord worden. Als jij kalm blijft en echt luistert dan zul je dit terugzien in hun gedrag. Door een goede verbinding met jou zullen veel beter hun behoeftes durven aan te geven. Je zult merken dat de begeleiding dan ook eenvoudiger en effectiever verloopt.

Lees meer

Boeken over hooggevoeligheid en prikkelverwerking

Veel hoogbegaafde kinderen zijn hooggevoelig; ze doen extra veel indrukken op en reageren intens op al deze indrukken. Dit heeft vaak consequenties voor het welbevinden  en de leerprestaties van het kind. Voor jullie als ouders en leerkrachten kan het een flinke uitdaging zijn om het kind op de juiste manier te begeleiden.
Om meer inzicht te krijgen in prikkelverwerking en hooggevoeligheid heb ik een aantal boeken voor jullie op een rij gezet:

Lees meer

Boeken over heftige emoties

Hoogbegaafde kinderen zijn vaak erg gevoelig: hun zintuigen werken sterk en ze voelen de emoties van anderen meestal ook erg goed. Bovendien kunnen ze oneerlijkheid vaak slecht verdragen. In een prikkelrijke omgeving (zoals school, kinderfeestjes, clubjes) kunnen de emoties al gauw hoog oplopen. Zeker als je gevoelige kind ook nog veel wilskracht heeft. Hierdoor wordt een hoogbegaafd kind soms snel boos. Wil je weten hoe je daar mee om moet gaan? Deze boeken bevatten nuttige tips.

Lees meer

Executieve functies: hoe kun je ze stimuleren

Slim zijn alleen is niet voldoende om succesvol te zijn. Daar heb je ook executieve vaardigheden voor nodig. Deze boeken geven je inzicht inzicht in hoe je de executieve functies kunt ontwikkelen.

Lees meer