Eerste Hulp Bij Hoogbegaafdheid: boekentips
Hier vind je een overzichten van boeken die allemaal direct of indirect met hoogbegaafdheid te maken hebben:

Boeken over hoogbegaafdheid
Hier vind je een overzicht van boeken over hoogbegaafdheid

Boeken over hooggevoeligheid en prikkelverwerking
Veel hoogbegaafde kinderen zijn hooggevoelig; ze doen extra veel indrukken op en reageren intens op al deze indrukken. Dit heeft vaak consequenties voor het welbevinden en de leerprestaties van het kind. Voor jullie als ouders en leerkrachten kan het een flinke uitdaging zijn om het kind op de juiste manier te begeleiden.
Om meer inzicht te krijgen in prikkelverwerking en hooggevoeligheid heb ik een aantal boeken voor jullie op een rij gezet:

Boeken over heftige emoties
Hoogbegaafde kinderen zijn vaak erg gevoelig: hun zintuigen werken sterk en ze voelen de emoties van anderen meestal ook erg goed. Bovendien kunnen ze oneerlijkheid vaak slecht verdragen. In een prikkelrijke omgeving (zoals school, kinderfeestjes, clubjes) kunnen de emoties al gauw hoog oplopen. Zeker als je gevoelige kind ook nog veel wilskracht heeft. Hierdoor wordt een hoogbegaafd kind soms snel boos. Wil je weten hoe je daar mee om moet gaan? Deze boeken bevatten nuttige tips.

Boekentips voor een succesvolle communicatie
Communiceren met hoogbegaafde kinderen is leuk maar kan ook een flinke uitdaging zijn. Het zijn kinderen die kritisch ingesteld zijn en vaak een hoog rechtvaardigheidsgevoel hebben. Het zijn meesters in de eindeloze discussie. Hoe je kunt zorgen voor een effectieve communicatie, lees je hier

Boeken over leren leren: zo kun je het stimuleren
(Hoog)begaafde kinderen, hun ouders en leerkrachten komen op het gebied van onderwijs een aantal flinke uitdagingen tegen. Eén van deze uitdagingen is leren leren. Leren leren is een containerbegrip. Je moet een flink aantal vaardigheden ontwikkelen om ervoor te zorgen dat je met jouw talent passende resultaten kunt laten zien. Hoe leer je dat dan? Deze boeken geven tips:

Boeken over executieve functies: zo komt eruit wat erin zit
Niets is zo frustrerend als te moeten toezien hoe je veelbelovende zoon of dochter worstelt met de gewone dagelijkse taken zoals de boel op orde houden, op tijd aan het huiswerk beginnen enzovoort. Je weet dat je zoon of dochter slim genoeg is maar toch moet je je kind continu achter de vodden zitten. Wil je weten wat de reden zou kunnen zijn en wat je eraan kunt doen? Deze boeken zijn een eye-opener en helpen je op weg: