Executieve functies

Eerste Hulp Bij Hoogbegaafdheid: executieve functies

Executieve functies gebruik je iedere dag. In deze blogs lees je hoe je ze kunt stimuleren.

Executieve functies: van slim naar zelfstandig

Je weet dat je zoon of dochter slim genoeg is. Toch hoor je regelmatig van de leerkracht dat je kind niet de prestaties laat zien die je zou verwachten. Je gaat thuis maar weer met je kind aan de slag en voor dat je het weet ben je voor de zoveelste keer verwikkeld in een strijd. Dit komt waarschijnlijk omdat je kind bepaalde vaardigheden mist of onvoldoende ontwikkeld heeft: de zogenaamde executieve functies.

Lees meer

Verloopt de ontwikkeling van de executieve functies van mijn kind wel goed?

Hoe kun je nu vaststellen hoe het met de ontwikkeling van de executieve functies van je kind gesteld is? Het is dan allereerst handig om je bewust te zijn van de taken en de verantwoordelijkheden die we gewoonlijk van kinderen met uitlopende leeftijden verwachten.

Lees meer

Zo leert je kind plannen en organiseren

Zit je net goed en wel op je werk, gaat je mobiel. Je kind heeft een werkstuk op de keukentafel laten liggen dat vandaag moet worden ingeleverd – of je dat in de koffiepauze even kunt brengen. Voor de zoveelste keer kom je in actie, want je wilt dat je kind een goed cijfer haalt. Maar is dit wel de beste manier om je kind te ondersteunen?

Lees meer

Een goede organisatie is het halve werk

Leren leren begint met een goede organisatie. Organiseren is één van de executieve functies

Lees meer

Emotieregulatie

Het leren van nieuwe dingen voelt voor sommige kinderen net als ijskoud zwemwater in de lente. Het liefst wil je dan weer zo snel mogelijk uit het water

Dit mijdingsgedrag zie ik ook vaak bij hoogbegaafde kinderen die nog niet zoveel ervaring hebben met het werken in de zone van de naaste ontwikkeling. Naast vechten, angst en bevriezen is mijden één van de reacties op stress. De zevenjarige Saar was ook een meester in het ontwijken.

Lees meer

Stress in de ochtend? Zo zorg je samen voor een ontspannen ochtendroutine

.Executieve functies heb je de hele dag nodig. Het begint al bij het wakker worden. Lees hier hier hoe je samen kunt zorgen voor een ontspannen ochtendroutine

Lees meer