Gedrag en emoties

Eerste Hulp Bij Hoogbegaafdheid: gedrag en emoties

Wellicht loop je van tijd tot tijd aan tegen de heftige emoties en de eeuwige discussies van je leerling. In deze blogs leer je kijken achter het gedrag en hoe je hiermee om kunt gaan.

Gedrag is een waarschuwings-lampje

Gedrag is communicatie. Maar in de praktijk zie ik vaak dat er er niet gezocht wordt naar de reden àchter het gedrag. Gedrag zou door ons als opvoeders ook gezien kunnen worden als een waarschuwingslampje. Wat zou het mooi zijn als we naar de oorzaak van het gedrag zouden zoeken en niet, zoals nu nog zo vaak gebeurt, het gedrag aanpakken met straffen of belonen.

Lees meer

Op school een ‘engel’ en thuis een ‘bengel’

Voor sommige hoogbegaafde kinderen is balans enorm belangrijk. Als ze op school niet voldoende opkomen voor hun behoefte dan komen ze met de opgestapelde energie naar huis. Jij ziet in de klas misschien een kind dat altijd braaf en oplettend is. Heel fijn voor jou als leerkracht. Is dit kind wel voldoende zichzelf? Het kan dus gebeuren dat ouders thuis een heel ander kind zien dan jij op school. Hoe je hiermee omgaat lees je hier:

Lees meer

Sluit jij voldoende aan bij de behoeftes van je leerling?

Meester Bram is een heel gedreven leerkracht. Hij biedt de kinderen veel structuur door duidelijke regels. Veel kinderen gedijen fantastisch bij meester Bram. Bram ziet en hoort alles. Dat is een geweldig talent maar nu hij Lotte in de klas heeft zien we dat dit zijn valkuil kan zijn.

Lees meer

6 stappen om je leerling te kalmeren

Hoogbegaafde kinderen leggen de lat vaak hoog voor zichzelf. En als je dan ook nog een temperamentvol karakter hebt, kan het gevoelsemmertje snel overlopen. Wees je bewust dat het kind geen weerstand laat zien om jou te dwarsbomen. Ga op zoek naar de reden achter het gedrag

Lees meer

Herken jij de emoties van je leerling?

Hoe ga jij om met de heftige emoties van je leerling? Word je boos, ongeduldig of blijf je juist kalm. Lees hier hoe juf Daisy omgaat met emoties.

Lees meer

Hoogbegaafd en diep in de put

Voor sommige hoogbegaafde kinderen is het schoolse leven een zware dobber. Niet omdat het te moeilijk is maar juist omdat het te makkelijk is. Ze moeten mee in de maalstroom en daardoor ontstaat soms het gevoel ‘waar doe ik het eigenlijk voor’. Een depressie ligt dan op de loer…

Lees meer