Eerste Hulp Bij Hoogbegaafdheid: gedrag en opvoeding
Wellicht loop je van tijd tot tijd aan tegen de heftige emoties, de eeuwige discussies en de weerstand van je kind. In deze blogs leer je kijken achter het gedrag en hoe je hiermee om kunt gaan.

Vervelend gedrag of een waarschuwings-lampje?
Gedrag is communicatie. Maar in de praktijk zie ik vaak dat er er niet gezocht wordt naar de reden àchter het gedrag. Gedrag zou door ons als opvoeders ook gezien kunnen worden als een waarschuwingslampje. Wat zou het mooi zijn als we naar de oorzaak van het gedrag zouden zoeken en niet, zoals nu nog zo vaak gebeurt, het gedrag aanpakken met straffen of belonen.

Waar komt dat gedrag vandaan?
Het gedrag van je kind, waar je gisteren nog zo ontzettend tevreden over was, is als een blad aan de boom omgeslagen. Even denk je nog dat het aan zijn ochtendhumeur ligt. Maar als de ochtend al lang verstreken is en het dwarse gedrag van je kind alleen maar toeneemt, weet je dat die veronderstelling niet meer klopt. Herken je dat? Wat is er aan de hand en wat doe je dan?

Wat kun je leren van je wilskrachtige kind?
Loop jij ook regelmatig aan tegen het bepalende gedrag van je wilskrachtige kind? De moeder van LIzzy was ten einde raad. Ze begreep het gedrag van haar dochter niet maar wilde graag weten hoe ze weer verbinding kon maken met haar oudste dochter.

Hoogbegaafd en in de weerstand? 10 tips voor een positieve wending
“Dat heb ik weer!! De juf begrijpt me niet. En de kinderen in mijn klas ook niet.” Ik hoor het hoogbegaafde kinderen in mijn praktijk vaak zeggen. En vanuit mijn ooghoeken zie ik de wanhoop in de ogen van de aanwezige ouder(s). Herkenbaar? Hoe je ermee omgaat lees je hier.

Heftige emoties? 10 tips voor jou en je kind om te kalmeren
Hoogbegaafde kinderen. hebben vaak een enorme drang naar autonomie. Dan kan het erg frustrerend zijn als volwassenen voor jou gaan bepalen wat goed voor je is. Zeker als je geen inspraak hebt in de maatregel. Dit kan leiden tot heftige emoties die ze vooral uiten op de plek waar ze zich veilig voelen….thuis. En wie moet dan ‘de klappen’ opvangen? Ja jij dus als ouder. En dat vraagt van tijd tot tijd enorm veel energie. Heel begrijpelijk dat je dan zelf het geduld verliest.
Ik wil je graag inzicht geven in de reden dat je soms je geduld verliest. En uiteraard geef ik je tips om jezelf en je kind te kalmeren

Hoogbegaafd en in een dip? Hoog tijd voor de KD-methodiek
Heb jij ook van die dagen dat je denkt ‘ik weet het niet meer. Alles wat ik zeg werkt als een rode lap op een stier’?Je doet er alles aan om je kind uit die negatieve spiraal te krijgen maar al jouw goede bedoelingen lopen uit op nog meer irritaties en boosheid. Frustrerend is dat, hè?!
Yvon, de moeder van de twaalfjarige Cloë kon hier over meepraten. Totdat ik haar vertelde over de KD-mehodiek