Hoogsensitiviteit in de klas

Eerste Hulp Bij Hoogbegaafdheid: hoogsensitiviteit in de klas

Veel hoogbegaafde kinderen zijn hooggevoelig…. Of is het nou hoogsensitief?  In de volksmond gebruiken we vaak het woord hooggevoelig.  Hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit worden dus vaak door elkaar gehaald maar het zijn eigenlijk twee aparte zaken. Je bent hoogsensitief of je bent het niet. Een beetje hoogsensitief bestaat niet

Hoogsensitiviteit gaat over het persoonlijkheidskenmerk: je neemt veel informatie op uit je omgeving en verwerkt dit ook. Hooggevoeligheid gaat over de emotionele reactie die je door de overprikkeling op al die informatie kan hebben (Bron: Prof. dr. Elke van Hoof, 2016).

In mijn blogposts heb ik het telkens over ‘hooggevoeligheid’. Dit doe ik enerzijds vanuit een praktisch oogpunt omdat de meeste mensen ‘hooggevoeligheid’ als zoekwoord gebruiken. En anderzijds dekt het eigenlijk de lading want ik bespreek in deze blogs de emotionele reactie op de overprikkeling.

Klinisch psycholoog Prof. dr Elke Van Hoof heeft veel onderzoek gedaan naar hoogsensitiviteit.  Mocht je je willen verdiepen klik dan hier.

Hoogsensitieve hoogbegaafde kinderen verwerken informatie diepgaand: ze doen veel indrukken op en kunnen intens reageren intens op al deze indrukken. Ze reageren dus ‘hooggevoelig’ op al deze indrukken. Dit kan consequenties  hebben voor  de leerprestaties van het kind. Als leerkracht kan het een flinke uitdaging zijn om het kind op de juiste manier te begeleiden.

In de volgende praktijkvoorbeelden geef ik je inzicht in hoe hoogsensitiviteit zich kan vertalen naar de praktijk:

Het gevoelige kind als spiegel

Jonge kinderen die nog geen woorden kunnen geven aan wat ze voelen, kunnen voor hun omgeving een ‘spiegel’ zijn. Je ziet in het gedrag van het kind terug wat jij voelt. Als je je hier als leerkracht niet bewust van bent, kan het gebeuren dat het kind onterecht wordt terechtgewezen op zijn of haar gedrag. Zo ging het ook met Nathan.

Lees meer

Weerstand tegen school

Herken je dat? Ouders geven aan dat hun kind niet naar school wil. Jij snapt het niet want jij ziet elke dag een vrolijk kind in de klas. Je denkt dat het aan dat ouders ligt.
Hoogsensitieve kinderen kunnen je echter met hun gedrag op het verkeerde been zetten. In dit blog geef ik je een kijkje achter het gedrag.

Lees meer

Paniek in de brugklas

De eerst weken op het VO kan voor hoogsensitieve, hoogbegaafde kinderen een uitputtingsslag zijn.Het hoogsensitieve brein krijgt in een korte tijd enorm veel te verwerken: een school met veel leerlingen, verschillende leerkrachten, nieuwe vakken. Mare was altijd al een meisje dat alles intens waarnam. Je kunt je voorstellen dat deze indrukken overweldigend waren.

Lees meer