Eerste Hulp Bij Hoogbegaafdheid voor Leerkrachten
Veel hoogbegaafde kinderen hoeven zich op het basisonderwijs meestal nauwelijks in te spannen. Met luisteren alleen zijn of waren ze vaak al in staat om toetsen goed te maken. Hierdoor hebben ze zich vaardigheden als memoriseren, kritisch lezen, goed waarnemen, leren doorzetten als het moeilijk wordt, hulp vragen, fouten durven maken en omgaan met kritiek en leren plannen nooit eigen gemaakt.
Op het voortgezet onderwijs krijgen kinderen een leeraanbod dat veel beter aansluit bij hun niveau maar als je geen leervaardigheden hebt ontwikkeld dan kan het erg lastig zijn om passende leerresultaten te behalen. Als de resultaten tegenvallen dan is dit teleurstellend voor zowel het kind, de ouders en de leerkracht. Je stimuleert het kind misschien om zich meer in te spannen maar als ook dit niet het gewenste resultaat oplevert, dan raakt het kind al snel gedemotiveerd. Jij raakt misschien het vertrouwen in de mogelijkheden van het kind kwijt en dat voelt het kind feilloos aan. Gevolg is dat het kind de moed opgeeft, de resultaten nog harder kelderen en het kind uiteindelijk misschien wel blijft zitten of afstroomt. En dat moeten we uiteraard voorkomen.
Als leerkracht wil je graag dat je leerling gemotiveerd is en dat het de resultaten haalt die passen bij zijn potentieel. Je wilt een omgeving waarin je leerling zich veilig voelt en talenten maximaal tot ontplooiing komen. Om dat doel te bereiken, heb je eerst inzicht nodig. Dat inzicht wil ik je geven met aan de praktijk gerelateerde blogs. Ik heb ze verdeeld in categorieën zodat je snel vindt wat je zoekt. Van hoe je kunt omgaan met een weerbarstige leerling tot aan het ontwikkelen van zelfvertrouwen, je vindt het allemaal op deze website ‘eerste hulp bij hoogbegaafdheid voor leerkrachten.

Gedrag en emoties
Wellicht loop je van tijd tot tijd aan tegen de heftige emoties en de eeuwige discussies van je leerling. In deze blogs leer je kijken achter het gedrag en hoe je hiermee om kunt gaan.

Hoogsensitief
Veel hoogbegaafde kinderen zijn hoogsensitief. Wat betekent dat en waar kun je als leerkracht rekening mee houden? Je leest het in de volgende blogs.

Mindset
De manier waarop je als leerkracht denkt over de leerontwikkeling heeft invloed op de leerontwikkeling van je leerling. In deze blogs leer je over mindset en hoe je die positief kunt beïnvloeden.

Leren leren
Leren is niet altijd leuk en leiden tot de nodige frustraties. Voor veel hoogbegaafde kinderen voelt leren als ijskoud water. Hoe je je leerling kunt begeleiden om het beste uit zichzelf te halen lees je hier:

Executieve functies
Executieve functies heb je elke dag nodig op school. In deze blogs lees je hoe je ze kunt stimuleren.

Boekentips
In de blogs vind je boekentips over hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit en allerlei onderwerpen die te maken hebben met hoogbegaafdheid.