Eerste Hulp Bij Hoogbegaafdheid: leren leren
Leren is niet altijd leuk en leiden tot de nodige frustraties. Voor veel hoogbegaafde kinderen voelt leren als ijskoud water. Hoe je het kind het beste kunt begeleiden lees je in deze blogs:

Doubleren of leren leren?
Veel hoogbegaafde kinderen krijgen te lang leerstof aangeboden in hun comfortzone. Bij de aanblik van een uitdagende opdracht schieten ze onmiddellijk in de stress. In hun reactie schieten ze alle kanten op, vergelijkbaar met ‘Bambi’ die voor het eerst op het ijs staat, probeert te lopen en vervolgens alle kanten op glibbert. Ze missen de grip en de zelfsturing. Ook Thijs had dit probleem.

Van lijden naar leiderschap
Iets nieuws leren kan zo’n enorme kick geven, weet ik uit ervaring. Het geeft je energie en het is de motor om nog meer nieuwe dingen te leren. Waarom gaat het leren bij veel hoogbegaafde kinderen dan met zoveel frustraties gepaard? Hoe kan het dat zulke talentvolle kinderen het plezier in leren zo snel verliezen? Hoe kan het toch dat dit voor hen en daardoor ook voor de omgeving zo’n lijdensweg kan zijn?

Paniek in de brugklas
Leren is leuk maar kan ook erg spannend zijn. Sommige kinderen zijn meester in het mijden van deze stresssituaties. Ik schreef er al over in mijn vorige blog. Deze reactie op stress is niet alleen lastig voor het kind maar ook voor de ouders.

Als leren frustreren(d) is
Joris is een hoogbegaafde jongen die nauwelijks tegenslagen kent bij het leren. Hij leerde, zoals zijn ouders zeiden: ‘met twee vingers in de neus.’ En nu zit hij in de brugklas van het Gymnasium en wordt hij eindelijk op zijn talent aangesproken. Als een opdracht dan niet in één keer lukt zoals je gewend was, dan kan dat erg frustrerend zijn.

Leren leren en het werkgeheugen
Veel leerkrachten en ouders kennen het probleem: intelligente kinderen die, als ze iets uit hun hoofd moeten leren, opeens niet thuis geven. Lange tijd hebben ze weinig tot niets uit het hoofd hoeven leren. Een beetje oplettendheid of even doorlezen was genoeg om de stof te onthouden. Maar als de leerstof omvangrijker en complexer wordt, gaat die vlieger niet meer op. En dan regent het opeens onvoldoendes. Een flinke tegenvaller en voor alle partijen een moment om te beseffen dat het tijd wordt om te praten over ‘leren leren’.

Het zweet op de juiste rug
Hoogbegaafde kinderen zetten hun intelligentie vaak breed in: voor je het weet doe jij het werk en kijkt het kind toe. Hoe je dit voorkomt lees je hier