Online leren

Online leren

Kennisclips: leren over hoogbegaafdheid waar en wanneer je maar wilt

Misschien heb je net te horen gekregen dat je kind hoogbegaafd is. Wellicht zit je boordevol met vragen.

Handel je nu nog vaak op gevoel en merk je dat het vaker niet dan wel werkt? Voel je je onzeker en merk je dat je kind opstandig wordt? 

Hoe zou het voor jou voelen als jij als ouder weer het stuur in handen krijgt? Als je weet hoe je deze uitdaging moet aangaan en als je inzicht krijgt in wat je kind nodig heeft om weer gelukkig te worden en met plezier naar school te gaan? Als jij beter in je vel zit, zie je dat terug in je kind!

Misschien vind je de stap naar een professional nog te vroeg en wil je eerst even op je gemak alles zelf uitpluizen. Dat snap ik.

Daarom heb ik voor jou een reeks van 12 online kennisclips gemaakt, waarin ik vragen beantwoord die ik vaak krijg van ouders in mijn praktijk. Bij de kennisclips horen blogs, informatieve tools en opdrachten waarmee je leert de kennis toe te passen op jullie specifieke situatie. 

De hele reeks kennisclips vormt dus een handige verzameling tips en adviezen die je direct kunt toepassen. Twaalf weken lang, krijg je wekelijks een kennisclip. Hierin beantwoord ik de meest gestelde vragen over allerlei onderwerpen, zoals hoogbegaafdheid en leren leren, opvoeding, heftige emoties en hoogsensitiviteit.

Kennisclips naar keuze? Ook dat kan!

Heb je al een antwoord op veel vragen die behandeld worden in de kennisclips en wil je liever zelf een keuze maken uit de reeks van 12 kennisclips? Ook dat kan! Of twijfel je of dit echt iets voor je is en wil je liever beginnen met 1 kennisclip? Ja, ook dat is mogelijk.

Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden. Sommige clips zijn per stuk te koop. Maar zoals je ziet ik heb bepaalde clips ook gebundeld. Dat heb ik heel bewust gedaan: zou ik dit niet doen dan mis je toch kennis waardoor je de informatie onduidelijk wordt. 

Overzicht kennisclips

12 kennisclips Eerste Hulp Bij Hoogbegaafdheid

In deze serie van 12 kennisclips beantwoord ik uitgebreid de vragen die ik in de praktijk het vaakst krijg van ouders. Ik beantwoord ze op basis van mijn ervaringen bij het begeleiden van hoogbegaafde kinderen, ondersteund door wetenschappelijke literatuur. Zo krijg je weer wat rust na je eerste duik in de wereld van de hoogbegaafdheid.

Gedurende 12 weken ontvang je wekelijks één kennisclip en bijhorend blog met tips.

Clusterpakket 6-9:
Hoogbegaafdheid: gedrag en opvoeding

Naast hoogsensitiviteit hebben veel hoogbegaafde kinderen een enorme drang naar autonomie. Het kan erg frustrerend voor ze zijn als volwassenen voor ze gaan bepalen wat goed voor ze is. Ook dat kan intense emoties oproepen. Hoogbegaafde kinderen zijn hierdoor vaak ‘himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt’. Al die heftige emoties uiten ze vooral op de plek waar ze zich veilig voelen… thuis! En wie moet dan de ‘klappen’ opvangen? Jij dus, als ouder. Dat vraagt soms enorm veel energie. Het is heel begrijpelijk dat je dan zelf wel eens je geduld verliest.
Naast heftige emoties zullen de eeuwige discussies, onderhandelen over regels en soms dominant of eigenwijs gedrag je vast ook niet onbekend overkomen. Of misschien zie je juist het tegenovergestelde en laat je kind hulpeloos gedrag zien.
Wil je leren hoe je het gedrag van je kind beter kunt duiden en wil je ontdekken hoe je de verbinding met je kind kunt verbeteren? Meld je dan nu voor dit clusterpakket bestaande uit 4 kennisclips.

Clusterpakket 10-12: Hoogbegaafd en leren leren

Veel hoogbegaafde kinderen leggen de lat hoog voor zichzelf en anderen. Het aanbieden van uitdaging lijkt voor de hand te liggen. Maar in de praktijk is dit nog niet zo eenvoudig. Sommige hoogbegaafde kinderen mijden uitdagingen liever, om niet het risico te lopen dat ze fouten maken. En voor je het weet, gaat je kind dan onderpresteren. Wil je weten hoe je je kind het beste kunt begeleiden? Meld je dan nu aan voor dit clusterpakket van 3 kennisclips:

Wat leg ik wel en niet uit aan mijn kind?

Je weet sinds kort dat je kind (zeer waarschijnlijk) hoogbegaafd is. Je wilt voorkomen dat je kind naast zijn schoenen gaat lopen of zich gaat verschuilen achter het feit dat het hoogbegaafd is. Wat vertel je je kind wel en wat niet?
Je familie weet inmiddels ook dat je kind hoogbegaafd ze reageren niet zo positief als je wel had verwacht. Hoe ga je hiermee om?

Versnellen: ja of nee?

Inmiddels heb je misschien de testresultaten van je kind binnen. Er sprake van een flinke didactische voorsprong en je hebt het advies gekregen om je kind te versnellen. Dit roept veel vragen bij je op: je maakt je zorgen over de toekomst van je kind. Hoe maak je de juiste keuze?

Hoogbegaafd: herken de verschillen

Tijdens contacten met ouders van andere hoogbegaafde kinderen merk je dat jouw kind heel anders is dan al die andere kinderen. Nu begin je toch weer te twijfelen of je kind wel echt hoogbegaafd is. Of klopt het dat er grote verschillen zijn tussen hoogbegaafde kinderen?

Gedrag thuis en op school

De leerkracht van je kind ziet op school een heel ander kind dan dat jij thuis ziet. Thuis is je kind bijvoorbeeld dominant en opstandig, maar op school juist erg meegaand en lief. Andersom kan ook. Dit verschil tussen school en thuis lijkt misschien onbegrijpelijk. Toch zit er een duidelijke verklaring achter.

Hoogbegaafd en hoogsensitief

Hoogsensitieve hoogbegaafde kinderen doen extra veel indrukken op en reageren intens op al deze indrukken. Dit kan de leerprestaties van het kind beïnvloeden. Voor ouders en leerkrachten kan het een flinke uitdaging zijn om een hoogsensitief kind op de juiste manier te begeleiden. Er zijn ook kinderen met een normale ontwikkeling die hooggevoelig zijn. Maar hoogbegaafde kinderen zijn vaak intens gevoelig.
Je kind is misschien de ene keer een stuiterbal en de andere keer niet vooruit te branden. Wil je leren hoe je kunt zorgen voor meer balans?

Maak ook kennis met deze informatieve magazines

Een prachtig naslagwerk met tips, tools en aan de praktijkgerelateerde cases