Welke boeken geven de juiste informatie over hoogbegaafdheid?


Terug naar toolkit!


Naar blog!

Welke boeken geven de juiste informatie over hoogbegaafdheid?

Misschien weet je nog maar net dat je kind (vermoedelijk) hoogbegaafd is, dan wil je vast nog meer weten over dit onderwerp. Er zijn inmiddels heel wat boeken over dit onderwerp geschreven. En de laatste jaren komen er steeds meer bij. Ik kan me zo voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom heb ik voor jou en ook voor je kind boeken geselecteerd die ik je echt kan aanraden:

Hoogbegaafd, als je kind (g)een Einstein is

De schrijfster van dit boek, Tessa Kieboom, is een autoriteit op het gebied van hoogbegaafdheid. Dit is hét basisboek over hoogbegaafdheid. Een volledig geactualiseerde uitgave, aangepast aan de recentste wetenschappelijke stand van zaken, met nieuwe inzichten en achtergronden.  Dit basisboek geeft een antwoord op veelgestelde vragen als: wat is hoogbegaafdheid precies? Hoe wordt de diagnose gesteld? Wat zijn de gevolgen van hoogbegaafdheid? Hoe ga je het beste om met hoogbegaafde kinderen? ‘Een boek met veel praktijkvoorbeelden. 


Bekijk het boek hier

Meer dan intelligent

Prof. dr. Kieboom heeft ook dit boek geschreven. Dit keer samen met Kathleen Venderickx. Samen geven ze in dit boek een beschrijving van de valkuilen die een hoogbegaafde kan tegenkomen in de loop van de school, studie of loopbaan. In dit boek vind je tips die kunnen helpen om de talenten te ontwikkelen en wat je kunt doen om gelukkiger te worden.Dit is ook een heel mooi boek om samen met je tiener te lezen.


Benieuwd naar het boek? Bekijk het hier

De kleine Hoogbegaafdheid voor Dummies

Dit boek is wat je noemt ‘klein maar fijn’. De auteur is erin geslaagd om de meest recente wetenschappelijke kennis over de levensloop van een hoogbegaafde in dit kleine boekje op een rij te krijgen. Voor nog geen tien euro krijg je alle informatie die je nodig hebt. Ook leuk om cadeau te doen aan de mensen in de omgeving van je kind. Het is heel overzichtelijk en leest makkelijk weg.


Bekijk dit praktische boekje hier

Een andere kijk op hoogbegaafdheid

De auteurs van dit boek zijn allen ervaringsdeskundig. Ze benadrukken in dit boek dat bij hoogbegaafdheid niet de nadruk op prestaties moet leggen maar dat je moet kijken naar wat een kind nodig heeft en wat het beste bij een kind past. De auteurs leggen uit dat prikkelgevoeligheid ook één van de kenmerken is van hoogbegaafdheid. Aan het einde van ieder hoofdstuk geven de auteurs uitgebreide tips en adviezen aan ouders, leerkrachten en kinderen.


Je kunt het boek hier bekijken

Hartstikke hoogbegaafd

Dit inspirerende boek is geschreven door een moeder (Floor Raaijmakers) en haar dochter Loes (Loes van der List, toen 14 jaar). Dit is een boek dat je heel mooi samen met je kind zou kunnen lezen. Op die manier vindt je kind herkenning en leert het meer over zichzelf. In het boek staan veel voorbeelden.Het boek is ook verkrijgbaar bij 248Media

De hoogbegaafdheid survivalgids

Dit praktische boekje is wijst kinderen de weg. Je kind zal veel herkenning vinden in dit boekje. Het is luchtig geschreven en het heeft grappige afbeeldingen.Ook weer leuk om samen te lezen.


Hier kun je het boekje bekijken

Hoogbegaafd, nou èn?

Dit boek kan je kind zelf ook lezen. Het is mooi geïllustreerd. Van dit boek is ook een werkboek verkrijgbaar. Dit boek kan je kind ook mooi samen met de leerkracht bekijken. Je krijgt snel een indruk wat het betekent als je hoogbegaafd bent. 


Bekijk het boek hier

De droomdenker

Uit de droomdenker kun je voorlezen maar je kind kan het ook prima zelf lezen. Het is een lees- en werkboek over hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit en beelddenken. De hoofdpersoon in dit leuke boek is Wouter, een jongen met een levendige fantasie.


Ben je ‘hongerig’ naar nog meer informatie over hoogbegaafdheid? Kijk dan even hier


Terug naar toolkit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *